Wat is ecologische duurzaamheid?

Hoe we onze wereld voor toekomstige generaties kunnen behouden, is de kwestie van ecologische duurzaamheid.

Het is mogelijk dat je nog nooit van de opwarming van de aarde hebt gehoord. Een toename van broeikasgassen en bijgevolg een stijging van de temperatuur op aarde is het resultaat van de invoering van een productiemodel tijdens de Eerste Industriële Revolutie. Sinds het einde van de 19e eeuw blijkt uit NASA-gegevens dat de temperatuur meer dan een graad is gestegen.

Globalisering, bevolkingsgroei en de exponentiële toename van productieactiviteiten hebben de afgelopen jaren allemaal bijgedragen aan een verslechtering van de situatie. Als gevolg hiervan hebben een aantal organisaties en regeringen ernstige waarschuwingen afgegeven dat we het punt van geen terugkeer naderen, daarbij verwijzend naar de ernstige dreiging die uitgaat van stijgende mondiale temperaturen.

Met als doel de CO2-uitstoot tegen 2030 met 45 procent te verminderen, heeft de klimaattop die eind 2021 in Glasgow werd gehouden, geactualiseerde beloften om te voldoen aan wat was afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs (2015).

Als we verstandig omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen, zorgen we er niet alleen voor dat we genoeg voedsel en water hebben voor iedereen, maar helpen we ook om de kwaliteit van leven voor iedereen op aarde te verbeteren. Dus waarom is het zo dringend dat we nu meer dan ooit stappen zetten naar een groenere toekomst?

Er zijn veel manieren waarop we het milieu kunnen helpen als we begrijpen wat ecologische duurzaamheid is en hoe ieder van ons daaraan kan bijdragen op persoonlijk, professioneel of collectief niveau.

Milieuduurzaamheid definiëren en pleiten voor universele bescherming

Het is de verantwoordelijkheid van bedrijven om natuurlijke hulpbronnen te behouden en wereldwijde ecosystemen in stand te houden om gezondheid en welzijn te ondersteunen, nu en in de toekomst, volgens Sphera, de toonaangevende leverancier van Environmental, Social en Governance (ESG) prestatie- en risicobeheersoftware.

Ecologische duurzaamheid wordt nu gezien als een harmonieuze relatie tussen de mens en de natuurlijke wereld. “Het gaat om het ondersteunen en realiseren van economische ontwikkeling zonder het milieu in gevaar te brengen of te beschadigen, met andere woorden, de milieueffecten moeten worden geminimaliseerd”, stelt de Wiese Foundation.

In de jaren zeventig nam het milieuactivisme toe en namen internationale organisaties actie op het gebied van klimaatkwesties, ondanks het feit dat klimaatkwesties al tientallen jaren worden bestudeerd. Het eerste grote internationale akkoord werd ondertekend tijdens de Stockholm Environment Conference in Zweden in 1972. Sindsdien hebben een reeks overeenkomsten en conferenties de basis gelegd voor de huidige doelstellingen inzake klimaatverandering.

In het licht hiervan dook de term ‘duurzaamheid’ voor het eerst op in 1987 met het Our Common Future-rapport, dat duidelijk maakte dat er geen vooruitgang mogelijk is tenzij deze is afgestemd en in evenwicht is met het milieu.

Het is ook belangrijk op te merken dat duurzame ontwikkeling niet alleen gaat over de bescherming van het milieu; het gaat ook om het vinden van een “complex evenwicht tussen verschillende perspectieven” over hoe ecologische en economische activiteiten op elkaar inwerken. Er zijn dus drie pijlers: economisch, sociaal en ecologisch.

Milieuduurzaamheid kan alleen worden bereikt met de steun van bedrijven, organisaties, individuen en landen. Iedereen heeft een rol in het hervormen van hoe we produceren, en de voordelen zijn zowel in termen van kwaliteit van leven als economie voelbaar.

duurzaamheid van het milieu

Wat zijn de beste manieren voor bedrijven en organisaties om hun impact op het milieu te verminderen?

193 landen ondertekenden in 2015 17 Sustainable Development Goals (SDG’s), gericht op het creëren van een rechtvaardige en rechtvaardige wereld en het stoppen van klimaatverandering tegen 2030. Er zijn tal van obstakels die moeten worden overwonnen, maar deze doelstellingen bepalen de toekomst van sociale en economische ontwikkeling binnen een kader van duurzame milieupraktijken.

Sterker nog, bedrijven hebben enorm veel baat bij het implementeren van plannen die in lijn zijn met deze doelstellingen. Milieubewuste producten en diensten zijn te vinden via verschillende bronnen, zowel commerciële ondernemingen als particuliere consumenten.

Volgens een onderzoek van de Business and Sustainable Development Commission hebben bedrijfsmodellen die zijn afgestemd op de SDG’s het potentieel om tegen 2030 $ 12 biljoen aan economische kansen te ontsluiten en 380 miljoen nieuwe banen te creëren.

Er zijn een paar manieren waarop bedrijven kunnen profiteren van deze verschuiving in de maakindustrie en tegelijkertijd kunnen bijdragen aan de overgang naar een groenere economie.

Door de infrastructuur van faciliteiten te herwerken, gebruik te maken van de huidige energiestromen en andere niet-fossiele brandstofbronnen toe te voegen, kunnen we ons gebruik verminderen en tegelijkertijd overschakelen op hernieuwbare energiebronnen.

Energie besparen door in te kopen bij lokale leveranciers en de groei van de gemeenschappen waarin de bedrijven zijn gevestigd te bevorderen, zijn beide voordelen van het gebruik van lokale hulpbronnen.

Principes van de circulaire economie: streven naar een afvalneutrale productie is zowel een natuurlijker als een duurzamer model. Het betekent het beperken van de overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen a en de daaruit voortvloeiende verontreiniging van het milieu.

Managers van een bedrijf moeten milieuvriendelijke transportmethoden ontwikkelen door verschillende regels te creëren die hun hele personeelsbestand bij de transformatie betrekken. Bijvoorbeeld het bevorderen van het gebruik van alternatieve vervoerswijzen zoals fiets, carpooling en openbaar vervoer voor woon-werkverkeer.

Santander Universities en Cambridge Judge Business School, een wereldleider op het gebied van duurzaamheidsonderzoek, bieden dit programma aan aan personen die deel willen uitmaken van de groene initiatieven van hun werkplek of die hun carrière willen heroriënteren op duurzaamheid. Experts van over de hele wereld geven de zes weken durende online cursus, die volledig gratis is voor de deelnemers. Je hoeft niet eens een Banco Santander-klant te zijn of een diploma te hebben om te solliciteren.

Deze cursus biedt een wereldwijd perspectief op milieu- en duurzaamheidskwesties die verband houden met het begrip “groene transitie” door middel van voorbeelden en casestudies van organisaties die toonaangevend zijn op het gebied van ESG-kwesties. Je leert ook hoe je de tools en structuren gebruikt die nodig zijn om deel te nemen aan duurzaamheidsprojecten op de werkplek. De Cambridge Judge Business School geeft u een certificaat van voltooiing.

 

De volgende vier lessen behandelen alles wat u moet weten om te slagen voor deze cursus:

Om te beginnen leert u over de belangrijkste problemen op het gebied van milieu en duurzaamheid, evenals de definities van essentiële termen die we in de rest van de cursus zullen gebruiken. Om er een paar te noemen: klimaatverandering; verlies van biodiversiteit; ontbossing; hernieuwbare energiebronnen en de energietransitie; natuurlijk kapitaal; groene financiering; duurzame stedelijke ontwikkeling; enzovoort.

Onderzoek hoe nieuwe regels en voorschriften organisaties helpen om winstgevendheid en duurzaamheid beter te beheren in Unit Two – The Impact of Sustainability and Environment Concerns on Markets & Organizations.

In deze laatste les leert u hoe u uw strategische ambidexteriteit en systeemveranderingsvaardigheden kunt toepassen om verandering binnen uw organisatie te stimuleren terwijl u aan een “groene transitie” begint. In dit opzicht zullen de gesprekken systemisch denken, verandermanagement en strategische ambidexteriteit onderzoeken. , het analyseren van casestudy’s van succes en falen om te beoordelen wat een succesvolle verschuiving inhoudt.

Voor de Groene Transitie, Unit 4 – Persoonlijke transformatie en leiderschapsvaardigheden voor de Groene Transitie: je krijgt praktische kaders en oefeningen om je meer bewust te worden van je standaard manier van zien, denken, managen en handelen; je zult nadenken over hoe onze eigen houding ten opzichte van het milieu en duurzaamheid kan worden beïnvloed door opleiding, werkervaring en typische manieren van werken of cultuur. In de loop van het programma maak je ook een persoonlijk actieplan dat je zal helpen je professionele ontwikkeling te behouden en tegelijkertijd de kennis die je tijdens de les hebt opgedaan, in je dagelijkse werkleven op te nemen.

ABONNEER VOOR DE LAATSTE UPDATES

Ontvang e-mailmeldingen voor onze laatste updates, nieuws, blogposts en meer